background img

The New Stuff

Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupéry


Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupéry adlı Fransız yazar ve pilot tarafından kaleme alınan bir hikâye kitabıdır. Hepiniz bu kitaptan mutlaka haberdarsınızdır fakat çoğunuz okumamıştır diye düşünüyorum. Ben de kısa zaman önce okuma fırsatını elde ettim ve şimdi de sizlerle Küçük Prens hakkında her şeyi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle kitabın konusundan başlayalım. Yazar ve Küçük Prens, Sahra Çölünde yazarın uçağının bozulup da iniş yapması sayesinde karşılaşırlar. Küçük Prens yazara yaşadığı yeri ve maceralarını anlatır. Yaşadığı gezegeninde çok sevdiği bir gülü vardır ona daha iyi bakabilmek için gezegenleri tek tek yolculuğa çıkar.

Gezdiği gezegenlerde birbirinden tamamen farklı insan tipleriyle(büyükler) karşılaşır. Mesela; kralın gezegeninde otorite tutkusunu, sanatçının gezegeninde kendini beğenmişliği, sarhoşun gezegeninde unutma ve saplantı duygusunu, iş adamının gezegeninde amacı olmadan bir şeylere sahip olma tutkusunu, fenercinin gezegeninde öğrenmeden, değişmeden emir yerine getirmeyi, coğrafyacının gezegeninde elitizmi görür. Bu gezegenlerin hiçbirinde kendisine yararlı olacak bir bilgi edinemeden, mutsuz bir şekilde ayrılır. Son geldiği gezegen ise Dünya'dır. Dünya diğer gezegenlere oranla daha büyük ve kalabalık bir yerdir. Burası da insanların kendi değerlerinden çok dış görünüşleriyle değer kazandığı bir yerdir. *

Kitabın bir yerinde de şalvar, fes ve cepken giydiği için astronomi kongresinde düşünceleri ve görüşleri dikkate alınmayan fakat daha sonra 1920 yılında şık bir giysi ile tekrar katılarak bildirisinin kabul edildiği Türk astronomdan bahsediliyor. Kitabın bu paragrafı ülkemizde büyük tartışmalara yol açmıştır. Hatta kitabın bu kısmı Türkiye'de kıyafet devrimine bir gönderme içerdiği ve Atatürk'ü de eleştirdiği şeklinde yorumlanmıştır. Dilimize çevirilerde kitabın bu kısmına müdahale edilmiştir. Bir ara 100 Temel Eser arasından bu sebeple çıkarılmıştır fakat daha sonra tekrar eklenmiştir.

KÜÇÜK PRENS HAKKINDA BİLİNMEYENLER

  • Kitap şu anki haline gelmeden önce 1000 sayfalık bir eserdi.
  • Kitaptaki tüm çizimler yazarın kendisine ait suluboya çizimleridir. 
  • Kitap New York'da bir otel odasında yazılmış.
  • Fransa'da 50 Franklık banknotların üzerine yazarın ve Küçük Prens'in fotoğrafları basılmıştır ve banknotlarda küçük fontlarda kitaptan bazı alıntılar yer almış. 
  • Küçük Prens, tiyatro, opera ve şarkılara ilham vermiş, 11 kez sinemaya uyarlanmıştır.
Son olarak kitabın içerisinde yer alan bir çizimi ve cevabı bulunamayan bir soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Resime bakan hemen hemen herkes aynı şeyi gördüğünü dile getiriyor fakat gerçek olan şey görülenden tamamen farklı. Açıkçası ben de okuyucularım arasında bilmeyenlerin ne görmüş olacaklarını merak ediyorum, yorumlarınızı bekliyorum. Kitabı okuyan arkadaşlarımızdan da cevabı bulunamayan soru hakkında yorumlar almak istiyorum.

1- Cevabı bulunamayan soru: Sizce koyun, çiçeği yedi mi? 
2- Gördüğünüz şey nedir? 


(*) - Vikipedi'den yararlanılmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Fotoğrafım
Edirne, Ayşekadın, Türkiye
19 Ocak 1996, İskenderun doğumlu. Trakya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. 13 yaşından beri blogger. 2012 Hürriyet Bumerang Ödülleri'nde En Uyumlu site üçüncülüğüne hak kazandı. İlk kitabı İkinci Kadının Hikâyesi ise Temmuz 2016 yılında basıldı. Tüm kitabevleri ve online kitapçılarda satışta.