background img

The New Stuff

Elif Şafak - Ustam Ve Ben

Uzunca bir süre sonra nihayet Ustam ve Ben'i bitirdim. Kitabı bitirmem yaklaşık bir ay kadar sürdü ve ben hayatım boyunca ilk defa bu derece uzun bir süreç içerisinde bir kitabı bitirdim.

Uzun sürede bitirme sebebim, sıkıcılığından falan değildi. Ki zaten kitabı okurken sıkılmadım. Ben de bir ÖSYM kurbanıyım maalesef ve sınav dolasıyla kitap okumaya pek zaman ayıramadım.

Kitaba gelecek olursak...

Ben Elif Şafak'ı hiçbir zaman sevemedim, ısınamadım. Ta ki 2012 senesine kadar. İskender kitabının intihal olması ve Şemspare kitabının kapağının da İspanya'da yapılan bir enstalasyon çalışmasının tekrarı olması beni Elif Şafak'tan iyice uzaklaştırmıştı.

Dediğim gibi ta ki 2012 yılında Bumerang Ödülleri'nden kazandığım 'Aşk' kitabına kadar. Biraz kem küm ede ede, söylene söylene başlamıştım kitabı okumaya ama sonra bir bakmışım kitap ertesi günü bitmiş. Kafamı kaldırdığımda kitabı olağanüstü şekilde güzel bulduğumu fark ettim ve tam anlamıyla kitaba ''aşık'' olmuştum. Bu sayede Elif Şafak'a olan tabularım yavaşça yıkılmaya başladı...

Seneler geçti ve ben Elif Şafak'ın başka kitabını okumadım. Sonra bir baktım Ustam ve Ben çıktı. Bir merak, bir heyecanla gittim aldım. Kitabı okumaya başladım ve sonra bir gün kitap hakkında araştırma isteği doğdu içimde. Şeytan dürttü de diyebiliriz bir nevi. Girdim ve araştırmamın ilk saniyesinde gördüğüm koca başlıkla şok oldum: 'ELİF ŞAFAK'IN USTAM VE BEN KİTABI İNTİHAL MI?'

İşte dedim, yine yaptın yapacağını Elif... Girdim okudum ve iddianın doğruluğundan emin oldum. Kitabın bizzat çevirmeni bunu dile getirmiş. Araştırmalarıma devam ettim ve bir mimarın kitap hakkındaki eleştirisine rastladım ve onu da okudum. Bu eleştiri yazısından sonra Elif Şafak gözümden tamamiyle düşmüş oldu.

Adını bu derece duyurmayı başarmış, başarılı ''görülen'' bir yazar olarak böyle antin kuntin işlere kalkışmanın ne gereği var? Hani bir değil, iki değil, artık hemen hemen her kitabın için intihal mi değil mi diye mi düşüneceğiz? Kitabı beğenmiş olmama rağmen, kesinlikle tasvip etmediğim bir şeyi yaptığı için Elif Şafak, kitabın değeri gözümde sıfırlandı.

Çalıntısını yaptığı bu kitabın ''orijinal'' olanı ise Saramago'nun kaleme aldığı Filin Yolculuğu adlı kitap. Bu kitap biter bitmez tüm İskenderun'da aradım ama maalesef bulamadım. Büyük ihtimal internet aracılığıyla satın alacağım.

Üstelik Elif Şafak'a olan bu antipatimi kazanmışken bunu iyice de deşmek için İskender kitabını ve onun da orijinali olan İnci Gibi Dişler adlı kitabı da okuyacağım.

Kitabı okuyan okurlarımın fikirlerini, düşüncelerini ve yorumlarını mutlaka bekliyorum...

Mimarın kaleme aldığı eleştiri yazısı için ''buraya'' tık tık.
Kitabın çevirmeni olan Pınar Savaş'ın attığı tweetler için ''buraya'' tık tık.

LINE İLE ÖZGÜRCE KONUŞUN

LINE’da kullanıcı bilgi ve görüşmeleri 3G, 4G ve Wi-Fi dahil tüm ağlarda şifreleniyor!
Yoğun iş temposu, şehirleşme ve hızlanan yaşam bizleri dijital dünyada sosyalleşmeye yöneltiyor. Bu alanda bilindik sosyal medya kanallarının yanı sıra ücretsiz mesajlaşma, ücretsiz sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmeti bir arada sunan mobil mesajlaşma platformları da öne çıkıyor. Aile bireylerinden arkadaşlara kadar hayatımızdaki herkesle her an paylaşımda bulunduğumuz bu platformlarda kullanıcıların dikkat ettiği en önemli özelliklerden biri de güvenlik sistemleri. Bu anlamda rakiplerinden ayrılan LINE’da kullanıcı bilgi ve görüşmeleri 3G, 4G ve Wi-Fi dahil tüm ağlarda şifreleniyor. LINE’ın iç denetim yönetimi alanında üç uluslararası sertifikaya (SOC2, SOC3 ve SysTrust) sahip olan ilk mobil mesajlaşma uygulaması olması da güvenlik standartlarına verdikleri önemin bir kanıtı niteliğinde.

Telefon Numaranızı Gizli Tutun

LINE’da kendinize özel bir ID belirleyerek telefon numaranızı kimselere vermeden iletişim kurabilirsiniz. Sizi LINE ID’nizi kullanarak ekleyen kişiler telefon numaranızı göremezler. LINE ID’nizi belirlemek için Diğer/Daha Fazlası > Ayarlar > Profil menüsünü kullanabilirsiniz.
Telefon numaranıza sahip kişilerin LINE arkadaşları listesine otomatik olarak eklenmek istemiyorsanız “Başkalarının Eklemesine İzin Ver” seçeneğini kapatabilirsiniz. Böylece sizi sadece LINE ID’nizi paylaştığınız kişiler ekleyebilir.



Tanımadığınız Kişilerin Sizi Rahatsız Etmesine Engel Olun
Anlık mesajlaşma uygulamaları kullananların korkulu rüyalarından birisi de yanlışlıkla alakasız bir mesajlaşma grubuna eklenmektir. LINE’da tanımadığınız kişilerin bulunduğu bir grup sohbetine davet edildiğinizde grupta bulunan kişiler telefon numaranızı göremiyor.
Tanımadığınız bir kişi size mesaj attığında LINE otomatik olarak  “Ekle”, “Engelle” ve “Şikâyet et” seçeneklerini sunuyor. Eğer size mesaj gönderen kişiyi tanımıyorsanız kolayca engelleyebiliyorsunuz.



Telefonunuz Yanınızda Olmasa Da Mesajlarınızı Koruyun
Yazışmalarınızı meraklı gözlerden korumak için LINE’a şifre koyabiliyorsunuz. Diğer/Daha fazlası > Ayarlar > Gizlilik ayarlarından “Şifre Kilidi”ni kullanarak LINE’ın her açılışta şifre sormasını sağlayabiliyorsunuz.



Ayrıca “Sohbet Odası Ayarları”ndan tüm sohbet geçmişinizi ve sohbetler içerisinde paylaştığınız tüm dosyaları tamamen silebiliyorsunuz.
Bir arkadaşınız LINE’dan size mesaj yazdığında bildirimin ekranda mesaj okunacak şekilde belirip belirmemesi ile ilgili ayarlarınızı da istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Bildirim ayarlarında yer alan “Önizleme göster” seçeneğini kapattığınızda, yeni bir mesaj geldiğinde ekranda gelen mesaj yerine “Bir mesajınız var!” yazısı görünüyor.



Paylaşımlarınızı Gizleyin
LINE’ı rakiplerinden ayıran bir diğer özelliği de ileti, fotoğraf, video, bağlantı gibi paylaşımların yapılabildiği, sosyal medya yapısına sahip Timeline ve Home özellikleri. LINE’daki Timeline ve Home hareketlerinizi yalnızca arkadaşlarınız görebiliyor. Ancak burada da iletilerinizin kimler tarafından görüntülenebileceğini belirleyebiliyorsunuz.
Timeline’ınızda paylaşmak istediğiniz iletinizi hazırlarken alt menünün en sağında bulunan “Kişiler” sembolüne tıklayarak iletinizin gizlilik ayarlarını yapabilirsiniz.



Nerede, Ne Zaman İsterseniz Güvenle Konuşun, Mesajlaşın!
LINE'ı tüm akıllı telefonlarda (iPhone, Android, Windows Phone, Blackberry, Nokia), tabletlerde ve hatta bilgisayarınızda bile kullanabilirsiniz.
Kullandığınız cihaza uygun LINE indirmek için: http://line.me/tr/download

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Attilâ İlhan Kompozisyon Yarışması

Merhaba arkadaşlar...

6'ncısı düzenlenen Attilâ İlhan Gençler Kompozisyon Yarışması'na ben de yazmış olduğum bir eserle katılımımı gerçekleştirdim. Şu an eserlerin tümü halk oylamasına açılmış durumda. Şartlar biraz zorlu ama ben her halükarda bana destek olacağınızı düşünüyorum.

Öncelikle şartları sıralamak istiyorum.

1- Ad/soyad, meslek ve telefon numarasını belirten her gerçek kişi, yaygın olarak kullandığı kişisel e-posta haberleşme adresinden oy gönderebilecektir.

2- Her seçmen tek oy hakkına sahiptir. Mükerrer ve sanal oylar tümüyle iptal sonucu doğuracaktır.

3- Her oy toplam 3 değişik eser seçimini kapsayacak şekilde, rumuz ve eser başlığı belirterek beğeni sıralamasında düzenlenmelidir. Az sayıda eser seçimi veya şartname dışı oylar geçersiz sayılacaktır.

3 maddeyi kısaca özetlemek gerekirse: Kullandığınız e-posta üzerinden, ilk maddede belirtilen bilgilerinizi belirtmeniz, yazmanız gereklidir. Tek oy hakkına sahipsiniz. Bir e-posta adresi üzerinden sadece tek mail gönderme hakkına sahipsiniz. Üçüncü maddeye gelecek olursak; gerekli bilgilerinizi yazdıktan sonra, beğendiğiniz 3 eseri, beğeni sıranıza göre yazmanız gerekecektir. 3 eserden az veya fazla eser seçmeniz ile oyunuz geçersiz sayılacaktır.

Ayrıca beğeni sıralamasına göre gireceğiniz bilgiler ise ''yazarın rumuzu ve eser başlığı'' şeklinde belirtmeniz gerekiyor. Örneğin benim rumuzum ''konuşankalem6126'' eser başlığım ''Endişelerin Perdesindeki Hayaller'' Yani bana oy atmak istiyorsanız yazmanız gereken şey:

''1- konuşankalem6126 - Endişelerin Perdesindeki Hayaller'' şeklinde olmalı. Ve bunun yanında ikinci ve üçüncü bir eser de seçip aynı şekilde yazmanız gerekecektir.

Ben de blogumun adıyla yani ''konuşankalem'' rumuzu ile 1.e bölümünde yer almaktayım. Oy atmayı, destek olmayı isterseniz çok sevinirim.

Eserlerin bulunduğu adres için tık tık.

Mailinizi göndereceğiniz adres: oylama@aibskv.net

Fotoğrafım
Edirne, Ayşekadın, Türkiye
19 Ocak 1996, İskenderun doğumlu. Trakya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. 13 yaşından beri blogger. 2012 Hürriyet Bumerang Ödülleri'nde En Uyumlu site üçüncülüğüne hak kazandı. İlk kitabı İkinci Kadının Hikâyesi ise Temmuz 2016 yılında basıldı. Tüm kitabevleri ve online kitapçılarda satışta.